• آثار باستانی ولایت غزنی در آیینه‌ی پژوهش >

     

    **ادامه مطلب**
  • تبيين اوضاع پايتخت فرهنگی جهان اسلام (غزنی) درسال 2013 >

    گفتگو با آقای احمدی مـعاون والی غزنی

    در قسمت بازسازی شهر غزنی یا آمادگی­ های شهری برای تجلیل از یک

    **ادامه مطلب**
  • کوچیگری، حرفه ای از نوع تجاوز، غارت و ستم >

    هزارستان مرکزی هر سال از ماه دوم بهار شاهد هجوم دسته های مسلح کوچی های پشتون تبار پاکستانی بر زمین

    **ادامه مطلب**
  • مهاجران افغانستانی و طالبان؛ اعتراض برافزایش هزینه های پاسپورت در ایران >

    درتاریخ 7 حوت/ اسفند 1401، بود که عبدالقیوم سلیمانی، سرپرست سفارت افغانستان در تهران با خروج از سفارت، اظهار نمود

    **ادامه مطلب**
  • 1
دی 06, 1402

کودکی که خود دست به کار شد

یک دختر هشت ساله مهاجر افغانستانی در ایران برای رهایی از ترس دستگیری به دست پولیس ایران با دست‌خط خود «مدرک اقامت» تهیه کرده است. پدر این دختر در ویدیویی که به افغانستان اینترنشنال فرستاده بود گفته است: «ببینید فشارها بر مهاجرین، چه تاثیری بر روان یک کودک…
دی 06, 1402

از مجبوری به کودکم قرص خواب می دهم

بحران غذایی درافغانستان؛ سهیلا نیازی:«با قطع کمک‌ها، مجبورم به کودک گرسنه‌ام قرص خواب بدهم» سهیلا نیازی در خانه گِلی روی تپه‌ای در شرق کابل، کف زمین نشسته و می‌گوید: «آخرین باری که توانستم برای کودکم شیر بخرم، دو ماه پیش بود. حالا شیشه شیرش را با چای پر…
مرداد 24, 1402 695

دو سال پس از سقوط

تحلیلی از روزنامه هشت صبح با عنوان دوسالگی سقوط؛ حاکمیت طالبانی و بحران‌هایی که در کمین…
مرداد 12, 1402 599

عاشورا در غزنی رنگ خون گرفت

در اثر تیراندازی مستقیم طالبان بر عزاداران عاشورای حسینی در نوآباد غزنی دست‌کم پنج نفر…
تیر 31, 1402 700

امام حسین(ع) و بیان اهداف قیام عاشورا

 سیدالشهدا (ع) حکومت یزید را مساوی با پایان اسلام دید و دست به قیام زد. معاویه با آنکه…
تیر 15, 1402 663

 واقعه غدیر و ضرورت شناخت این روز مهم و تاریخی

روز غدیر، روز تکمیل دین اسلام، همان روز یاس و ناامیدی کفار به‌شمار می‌رود. طبق آیه قرآن،…

تتمۀ جلد سوم سراج‌التواریخ

**نوشته شده توسط ali halimi**. **ارسال شده در** تاریخ و فرهنگ

 

Seraj Tawarikh


نشر تاریخ مفقود

 در مقدمۀ ناشر آورده شده است: «کتاب سراج‌التواریخ که به قول نویسندگان دایره‌المعارف آریانا چاپ ۱۳۲۷ در اصل در پنج جلد تحریر و تدوین شده بود اما تاکنون فقط مجلدات اول‌، دوم و بخشی از جلد سوم آن در زمان خود مؤلف در کابل به زیور چاپ آراسته شده بود، در اختیار اهل مطالعه قرار داشت و بخشی از جلد سوم و تمام جلد چهارم و احیاناً جلد پنجم آن مفقود بود.

محمد‌وسیم امیری، مسئول انتشارات امیری، بخش اخیر جلد سوم و تمام جلد چهارم آن را که با خط مؤلف کتابت گردیده بود، خبر پیدا‌شدن آن را سه سال قبل برای همگان اعلام نمود و نسخۀ اصلی آن را در اختیار وزارت فرهنگ و اطلاعات و آرشیو ملی قرار داد و امتیاز نشر آن را برای خود دریافت نمود، که مقدمه‌، تصحیح و فهرست آن را استاد محترم دکتر محمد‌سرور مولایی به عهده گرفته بودند که این امر سه سال زمان را در بر گرفت. اینک متن کامل کتاب با چاپ و صحافت زیبا در اختیار علاقه‌مندان قرار داده شده است.»

دکتر محمد‌سرور مولایی به تفصیل مقدمه‌ای در بیش از صد صفحه بر این کتاب نوشته است که بسیار خواندنی و پر‌محتواست. در این مقدمه، وی به معرفی دقیق کاتب می‌پردازد و شرحی بر زندگی و سرگذشت وی تا حدی که از متون هم‌عصر او قابل دریافت بوده، نگاشته است. دکتر مولایی به نکات برجسته و ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد تاریخ‌نگاری این تاریخ‌نویس که به‌حق او را بیهقی معاصر نام نهاده‌اند، پرداخته است. مهم‌ترین ویژگی تتمۀ جلد سوم سراج‌التواریخ را می‌توان همین مقدمۀ دکتر مولایی دانست. آوردن چندین صفحه از نمونۀ دست‌خط ملا فیض‌محمد کاتب‌،‌ ذوق و سلیقۀ ایشان را در ویرایش کتاب نمایان ساخته است.

تتمۀ جلد سوم با جملۀ ناتمام بخش چاپ‌شدۀ قبلی شروع شده است: «… حبیب‌الله خان حاکم جلال‌آباد که توسط مهماندار مذکور او را پس از وصولش در جلال‌آباد اعزاز و احترام نموده دو رأس اسب سواری از طرف دولت خریده به زیر و ستان بدو داده، رهنمود کابل ساخت.»

تتمۀ جلد سوم در سال ۱۳۰۳ شمسی به پایان رسیده و در پایان کاتب یاد‌آوری کرده که مابقی آن در جلد چهارم ضمیمۀ وقایع عهد سلطنت سراج‌الملت والدین (‌امیر حبیب‌الله خان) می‌آید. این تتمه مشتمل بر وقایع جمادی اول سال ۱۳۱۴ هجری نبوی تا ذوالحجه ۱۳۱۴ هجری نبوی همزمان با آواخر سلطنت امیر عبدالرحمان خان می‌باشد. جلد چهارم سراج‌التواریخ دربارۀ عهد سلطنت امیر حبیب‌الله خان و جلد پنجم آن به نظر می‌رسد تاریخ یک‌ساله ‌امیر امان‌الله خان باشد.

زیبایی این اثر در این است که تاریخ‌نگار آن، خود جزئی از وقایع و حوادث تاریخی بوده که آن را می‌نگاشته است. ملا فیض‌محمد کاتب در زمان امیر عبدالرحمان خان به عنوان نماینده و وکیل مردم هزارۀ غزنی در دستگاه حکومتی بوده است.(جامعه باز)

دین و مذهب

 سیدالشهدا (ع) حکومت یزید را مساوی با پایان اسلام دید و دست به قیام زد. معاویه با آنکه می‌دانست امام حسین (ع) اگر فرصتی بیابد، علیه او قیام می‌کند و بااینکه او حتی گاهی امام (ع) را تهدید...
روز غدیر، روز تکمیل دین اسلام، همان روز یاس و ناامیدی کفار به‌شمار می‌رود. طبق آیه قرآن، واقعه غدیر چنان مهم است که اگر پیامبر(ص) کوتاهی می‌کرد و خبر را به مردم نمی‌رساند، «فَمَا بَلَّغْتَ...
  تبیین و بررسی براهین عقلی مسأله معاد نویسنده: سلمان نوری   چکیده آنچه در این نوشته مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است براهین عقلی معاد است که اندیشمندان و متکلمان مسلمان بر اثبات آن...

**اشکال یابی جوملا**

**جلسه**

**اطلاعات مشخصات**

**حافظه استفاده شده**

**پرس و جو پایگاه داده**