تاریخ و فرهنگ

انتشار کتاب «افغانستان؛ جنگ، جامعه و سیاست»

**نوشته شده توسط ali halimi**. **ارسال شده در** تاریخ و فرهنگ

اسدالله شفایی، مترجم این اثر، در یادداشتی بر نشر دوم نوشته است: «افغانستان؛ جنگ، جامعه و سیاست نگاه متفاوتی به یک دوره حساس از تاریخ افغانستان دارد که زمینه تحولات بیشماری بعدی را فراهم کرد... 

shafaie bok
 

اخیراً چاپ دوم اثر تاریخی «افغانستان؛ جنگ، جامعه و سیاست» روانه بازار کتاب شده است. این اثر با طرح جلد تازه و اندکی تغییرات توسط انتشارات عرفان منتشر شده است.

در این کتاب به جنبه های مختلف دوران حاکمیت نیروهای چپ در افغانستان پرداخته شده است. آنتونیو جیوستوزی، که آثار تحقیقی متعددی درباره سیاست و تاریخ افغانستان طی یک دهه گذشته از او منتشر شده، در این اثر در کنار بررسی عرصه های سیاسی و بین المللی تحول جدید و ورود نیروهای شوروی به افغانستان، به جنبه های اقتصادی، اجتماعی و حتا فرهنگی این تحولات این دوره نیز به تفصیل پرداخته است. این که اصلاحات ارضی تا چه اندازه بستری برای تحولات اجتماعی شد، نظام ارباب رعیتی دستخوش چه تغییراتی شد، تحول در زندگی زنان چه بود و چگونه جوانان به این تغییرات واکنش نشان دادند.

در این اثر که در آغاز رساله دکترای این پژوهشگر ایتالیایی بوده، طیف وسیعی از اسناد و مدارک، بویژه شواهدی که بعد از سقوط اتحاد جماهیر شوروی در دسترس محققان قرار گرفت، مورد استفاده قرار گرفته است. نویسنده با شماری از دست اندرکاران تحولات این دوره، از جمله مقامات ارشد حکومتهای دوران حاکمیت چپ در افغانستان به شمول سلطانعلی کشتمند، صدر اعظم سابق، مصاحبه های مفصل انجام داده و دیدگاه آنها را در کتاب خود بازتاب داده است.

اسدالله شفایی، مترجم این اثر، در یادداشتی بر نشر دوم نوشته است: «افغانستان؛ جنگ، جامعه و سیاست نگاه متفاوتی به یک دوره حساس از تاریخ افغانستان دارد که زمینه تحولات بیشماری بعدی را فراهم کرد. نگاهی که شاید متفاوت از برخوردکلیشه ای شماری از محققان غربی با افغانستان در دوره حاکمیت نیروهای چپ دارد، اگرچه به نظر می رسد نویسنده از فضای کلی حاکم بر مراکز آکادمیک غرب در دوران شوروی به کلی جدا نشده است».

«افغانستان؛ جنگ جامعه و سیاست» پیش از این جایزه «کتاب برتر» دهه ۱۳۸۰ خورشیدی را در جشنواره گزینش کتاب علامه محمود طرزی که توسط وزارت خارجه افغانستان برگزار شده بود، به دست آورده بود. در این جشنواره دهها اثر تألیف و ترجمه که در طول دهه منتشر شده بود، مورد بررسی هیئت داوران قرار گرفت و از میان آنان به آثار برتر جوایزی تعلق گرفت.

در بخش اول این کتاب زیر عنوان «محدودیتهای سیاست شوروی مداری» موضوعاتی نظیر پایه های اجتماعی «جمهوری دموکراتیک»، آزادی زنان به عنوان یکی از شعارهای مهم دولت جدید در عرصه اجتماعی و اصلاحات ارضی به حیث یکی از برنامه های اصلی برای ایجاد تحول به بحث گرفته شده و تغییر شیوه های سیاسی و همچنین سیاست مذهبی آن مورد بررسی قرار گرفته است.

در بخش دوم، نیروهای مسلح منظم افغانستان و تلاش دولت جدید برای ایجاد «ارتش نمونه»، کارایی و کمبود این نیروها و تغییرات ناشی از جنگ به ارزیابی گرفته شده و به رابطه «حزب دموکرتیک خلق افغانستان» و قوای مسلح و نفوذ حزب میان این این نیروها اشاره شده است.

بخش سوم اختصاص دارد به «سیاست آشتی جویی» دولت جدید در مقابل نیروهای مقاومت که در آن به سیاست دولت چپگرا در مورد قبایل، نهادهای محلی قدرت، جبهه ملی پدروطن و تلاش برای مصالحه ملی پرداخته شده و در پایان این بخش مشکلات و محدودیتهای این سیاست بررسی شده است.

در بخش چهارم و پایانی نقش ملیشه ها یا شبه نظامیان، افزایش اهمیت ملیشه ها در سالهای بعد از کودتا، جایگاه آنها در اقتصاد جنگ و اثرات نامطلوب گسترش آنان و در فصل نهایی این بخش تحولات بعدی زیر عنوان فروپاشی افغانستان، مورد ارزیابی قرار گرفته است.

از اسدالله شفایی ترجمه های زیر نیز منتشر شده است: «پشت پرده افغانستان» نوشته دیه گو کوردووز، نماینده پیشین سازمان ملل در امور افغانستان؛ «هزاره­های افغانستان» اثر دکتر سید عسکر موسوی؛ «طالبان»، نوشته احمد رشید، روزنامه نگار پاکستانی؛ و «مأموریت سقوط» نوشته گری شرون، که روایتی است از عملیات سقوط طالبان از زبان یک مأمور سازمان استخبارات مرکزی امریکا (سی.آی.ای).

شناسنامه کتاب:
نام: افغانستان؛ جنگ، جامعه و سیاست
نوشته: آنتونیو جیوستوزی
مترجم: اسدالله شفایی
ویراستار: محمد کاظم کاظمی
ناشر: انتشارات عرفان در کابل و تهران

(منبع: سایت شورای جهانی هزاره) 

**اشکال یابی جوملا**

**جلسه**

**اطلاعات مشخصات**

**حافظه استفاده شده**

**پرس و جو پایگاه داده**

**ایرادات بارگذاری در فایل زبان**

**فایل زبان آپلود شده**

**رشته ترجمه نشده**