مالستان

زندگی‌نامه روحانی متعهد و معلم دل‌سوز خلیل‌الله مصباح

**نوشته شده توسط ali halimi**. **ارسال شده در** فرهنگیان مالستان


سلمان نوری

اشاره
آن‌چه در این گزیده می‌خوانید، فشرده و خلاصه‌ی از زندگی‌‌نامه و کارنامه‌ی درخشان آموزشی، فرهنگی و اجتماعی روحانی متعهد جناب معلم خلیل الله مصباح است. ایشان یكی از فعالان عرصه‌ی فعالیت‌های فرهنگی و از متنفذان منطقه مکنک درمالستان بود که سال‌های زیادی با سعی، تلاش و جدیت برای پیشرفت علم و دانش در خطه‌ی مالستان انجام ‌وظیفه کرده‌اند و به‌خصوص در راه علم و تربیت فرزندان و نونهالان و جوانان این دیار، کوشیده و عمری را مشغول انجام وظیفه بوده‌است، اداره بنیاد صبا به پاس زحمات ایشان، خوانندگان گرامی را با زندگینامه و فعالیت ایشان آشنا خواهد کرد.
مقدمه
بدون تردید در هرجامعه¬ی انسان¬های خدوم و آگاه وجود دارد که وظیفه‌ی تعلیم و تربیت افراد جامعه را به عهده گرفته¬اند تا وجود آنان را از تاریکی جهل در بعد نظر و ظلمت جهالت در بعد عمل رهانیده و به نور علم و دانش روشن گرداند و هم‌چون مشعل فرزان در جامعه درخشیده است و با آگاهی بخشی جامعه، آنان را به مسیر اصلی انسانیت هدایت نموده و از بی¬راهه پیمایی نجات شان دهد. یکی از این انسان‌های خدمت‌گزار روحانی متعهد و معلم خردمند و آموزگار توانا مرحوم آقای خلیل‌الله مصباح بود که در ادامه به‌طور فشرده و مختصر مروری بر بیوگرافی، فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ایشان خواهیم داشت.
1. تولد و تحصیل
خلیل‌الله مصباح در سال 1355ش، در یک خانواده متدین و متوسط از نظر اقتصادی در دیبه مکنک از توابع ولسوالی مالستان ولایت غزنی چشم به جهان گشود و در سن هفت سالگی برای فراگرفتن علم و دانش روانه مکتب‌خانه محل گردید. بعد از فراگیری سواد ابتدایی در مکتب‌خانه محل، راهی مدرسه علمیه امام محمدباقر(ع) تحت ریاست استاد الحاج رحیمی گردید و چند سالی را در نزد ایشان به فراگیری علوم ادبیات و منطق پرداخت. با مهاجرت استاد رحیمی مرحوم مصباح برای ادامه تحصیل و کسب دانش و معارف اسلامی به مدرسه علمیه امام صادق(ع) رفته و نزد دانشمند فرهیخته استاد الحاج علیزاده مالستانی شاگردی کرد و نیز از محضر روحانی هنرمند استاد علی‌یاور باهنر بهره برد.
مرحوم مصباح در اواخر دهه 1370ش، برای ادامه تحصیل در سطوح عالی عازم کشور ایران گردید و چند سالی در حوزه علمیه قم مشغول کسب علوم فقه و اصول و معارف اسلامی گردید. وی در اوایل دهه¬ی 1380ش برای دید و بازدید از والدین، خانواده و اقوام خود در زادگاهش مالستان بازگشت.
مرحوم مصباح پس از بازگشت به زادگاه از طریق سیاست¬های عودت مهاجرین ولایت غزنی موفق به دریافت گواهی‌نامه دیپلم گردید. سپس در پروسه¬ی امتحان سویه علمایی دینی شرکت نموده و پس از سپردی نمودن آزمون موفق به اخذ معادل فوق دیپلم و فراغت از صنف چهاردهم گردید و در سال¬ 1396ش، وارد دانشگاه خاتم‌النبیین(ص) شعبه مالستان شد و در سال 1399ش، موفق به اخذ لیسانس از دانشکده حقوق و علوم‌سیاسی دانشگاه مذکور گردید.

2. فعالیت های فرهنگی
مرحوم آقای مصباح پس از شرکت در امتحان سویه علمایی دینی و دریافت فوق دیپلم، وظیفه مقدس معلمی را پیشه کرد و در کنار معلمان خدوم و زحمت‌کش منطقه مکنک قریب به دو دهه مشغول تعلیم و تربیت شاگردان و نونهالان آن دیار بود. وی پس از چند سال معلمی در لیسه شهید فیاض مکنک، به سرمعلمی لیسه نسوان منطقه برگزیده شد. آقای مصباح در دو سال اخیر عمرش به‌عنوان سرمعلم در لیسه مختلط قچنقتو تبدیل و به ایفای وظیفه¬اش پرداخت. وی از معلمان ممتاز در رشته مربوطه¬¬اش بود و با داشتن قلب پرمهر، به عنوان معلم دل‌سوز محبوبیت خاصی در میان شاگردان و نونهالان متعلم و هم‌کارانش داشت.
آقای مصباح از آن‌جای که تعلیم یافته حوزه¬ی علمیه بود و به معارف دینی آشنایی داشت، در مناسبت¬های مذهبی ماهای محرم، صفر و سایر مناسبت¬ها به کرسی وعظ و سخنرانی نشسته و با خطابه¬های دلنشین، به ارشاد مردم و آشنایی آنان به معارف دینی می¬پرداخت. به حق می¬توان گفت: مصباح مرحوم مصداق فرمایش گهربار امیر مؤمنان علی(ع) است: «وَالْعُلَمَاءُ بَاقُونَ‏ مَا بَقِيَ الدَّهْرُ أَعْيَانُهُمْ مَفْقُودَةٌ وَ أَمْثَالُهُمْ فِي‌الْقُلُوبِ مَوْجُودَةٌ»؛ چرا که مرحوم مصباح با دو دهه خدمات فرهنگی و اجتماعی و تربیت نوجوانان و جوانان در قلب¬های مردم معارف دوست منطقه ماندگار گردید.
3. فعالیت های اجتماعی و سیاسی
آقای مصباح افزون بر فعالیت¬های فرهنگی، یک شخص تأثیرگذار در عرصه اجتماع بود و بسیاری از مواقع، دوشادوش روحانیان و محاسن سفیدان منطقه، در خدمت مردمش بود و به حل و فصل مشکلات مردم پرداخته و همواره تلاش داشت تا گرهی از گره¬ها و مشکلی از مشکلات را از طریق مفاهمه و گفتگو حل نماید. او از این نگاه نیز جایگاه ویژه‌ و خاصی در میان مردم داشت و از محبوبیت خاص برخودار بود. مصباح مرحوم فعالیت¬های سیاسی¬اش را در قالب حزب وحدت اسلامی و خط عدالت¬خواهی رهبر شهید استاد مزاری(ره) دنبال و در تأمین حقوق سیاسی مردمش تلاش می‌کرد.
4. ویژگی¬های اخلاقی
آن‌چه موجب محبوبیت یک فرد در میان مردم می¬شود اخلاق نیکو و رفتار طراز دینی است. از این نظر نیز آقای مصباح ممتاز بود. وی روحانی متعهد، دارای حسن خلق، امانت¬دار، صادق، مدیر و مدبر بود. وجود همین ویژگی¬های اخلاقی او سبب شده بود که او هم در میان شاگردان، هم در میان هم‌کاران و هم در میان مردم از محبوبیت خاص برخودار باشد.
5. غروب غم‌انگیز
سرانجام مصباح مرحوم بامداد چهارشنبه 8/4/1400ش، به دلیل مریضی¬ای که از چند ماه پیش دچار آن شده بود، در شهر کابل چشم از جهان فرو بست و شمع پور نور وجودش یک‌باره به خاموشی گرایید و خانواده معارف دوست مالستان را در سوگ نشاند. پیکر آن مرحوم به زادگاه¬اش منتقل گردیده و عصر همان در قبرستان آبایی‌اش در دیبه مکنک مالستان، به خاک سپرده شد. روحش شاد و یادش گرامی باد.

منبع: فصلنامه سخن صبا، 1401، ش43-42

**اشکال یابی جوملا**

**جلسه**

**اطلاعات مشخصات**

**حافظه استفاده شده**

**پرس و جو پایگاه داده**

**ایرادات بارگذاری در فایل زبان**

**فایل زبان آپلود شده**

**رشته ترجمه نشده**